Afgelasting Virgiel-reünie (28 november)

Met pijn in het hart hebben wij op 1 september moeten besluiten tot afgelasting van de de Virgiel-reünie (28 november). De huidige coronamaatregelen zijn te beperkend om deze activiteit te laten doorgaan. Het besmettingsgevaar voor de deelnemers achten wij ook te groot, waardoor een veilige omgeving voor de deelnemers niet door ons kan worden gegarandeerd.

Achtergronden en overwegingen

De  reünie is het belangrijkste evenement van de RV in een jaar. Deze kenmerkt zich door een grote sociale interactie: elkaar ontmoeten en handen schudden, op korte afstand van elkaar gesprek voeren in steeds wisselende groepjes, gezamenlijk de maaltijd gebruiken, het zingen van de jaarliederen in een overvolle Eetzaal.

Hoe anders zijn de huidige coronamaatregelen. De sociëteit is sinds vorige week weer gesloten. Maar zelfs toen de sociëteit nog open was, moesten alle aanwezigen anderhalve meter afstand tot elkaar houden, alle aanwezigen zitten en niet gaan rondlopen om bier te halen, etc. In de praktijk betekent dit dat maximaal 30 personen in de Sociëteitszaal een borrel kunnen hebben. Zingen en juichen mag natuurlijk ook niet.

Het is inmiddels ook bekend dat iemand corona kan hebben zonder enige symptomen. Ook manifesteert corona zich bij jongeren minder in symptomen en minder in de ernst van het ziekteverloop. Bij onze activiteiten is de organisatie door huidige Virgilianen noodzakelijk en dit betekent dat deze Virgilianen in contact komen met de groep veel oudere oud-Virgilianen. Het risico van besmetting is daarmee ongedefinieerd. Wij vinden dat dit risico vermeden moet worden

Voorts is onze verwachting dat een aanzienlijke groep oud-Virgilianen zal afzien van deelname aan de  reünie om het persoonlijk risico op besmetting en alle gevolgen van dien te vermijden.

We hebben het besluit op 1 september al genomen omdat veel reüniebezoekers in een vroeg stadium plannen maken hoe naar de reünie te reizen (vooral met het openbaar vervoer) en eventueel een hotelovernachting willen boeken. Ook beginnen onze voorbereidingen (die we samen met de huidige Virgilianen doen) normaal gesproken al in die  periode.

Wij vinden het bijzonder triest dat wij samen met Oudledencommissie dit jaar geen reünie voor de oud-Virgilianen kunnen organiseren,  en dat de Virgilianen geen deelgenoot kunnen worden  van dit grote Virgiel-evenement.