Virgiel in coronatijden update februari 2021 (door het bestuur van Virgiel)

Beste reünisten,

Het is alweer twee maanden geleden dat jullie iets vanuit het Dagelijks Bestuur van Virgiel hebben gehoord.
Wij zitten nog steeds met alle tien bestuurders op Virgiel en maken er dit jaar het beste van. Iedereen is nog gemotiveerd om aankomend jaar zo veel mogelijk leuke dingen te doen. Helaas is de sociëteit nog steeds gesloten en mogen helaas geen leden ontvangen voor de borrels. Wel worden er nog online activiteiten georganiseerd. Zo hebben wij afgelopen tijd de eerstejaars clubs kunnen inaugureren, dit ging gepaard met een leuke online avond. Ook hebben alle eerstejaars clubs zich hierna aan kunnen sluiten bij een verticale. Hiervoor hebben zij afgelopen maanden op een corona proof manier activiteiten georganiseerd. 

Als Virgiel mogen wij sinds kort ook weer livestreams uitzenden. Dit deden wij in het begin van het jaar al veel, echter werd een tijd geleden landelijk besloten dat er geen livestreams meer gehouden mochten worden vanuit sociëteiten. Gelukkig hebben wij nu weer toestemming van de gemeente om dit wel te doen. Inmiddels is de 123e Dies Natalis van de vereniging voor het eerst helemaal online gevierd. Hiervoor heeft de activiteitencommissie veel leuke en verschillende livestreams opgenomen. Ook hebben wij binnenkort een debat op Virgiel tussen zes politieke partijen, dit debat zal ook live uitgezonden worden voor onze leden.
Naast de online activiteiten bieden wij nog steeds afhaalmaaltijden aan, iets dat enorm wordt gewaardeerd door de leden. 

Afgelopen week hebben wij de halfjaarlijkse evaluatie met de Raad van Bestuur gehad, tijdens deze vergadering hebben wij onder andere ook ons beleid geëvalueerd. Hieruit is gebleken dat de beleidspunten die uitgevoerd kunnen worden in deze tijd ook goed gaan, maar dat er door de nog geldende maatregelen bepaalde punten nog niet aan bod zijn gekomen. Ons eerste beleidspunt was gericht op de betrokkenheid van de leden. Het eerste jaar heeft steeds beter door hoe het op Virgiel gaat, wat de normen en waarden van Virgiel zijn en wat het voor en door principe inhoud. Er zijn veel online activiteiten geweest die ook na corona nog leuk zouden kunnen zijn, over het algemeen worden fysieke activiteiten wel als veel leuker ervaren. Er wordt gewerkt aan extra activiteiten, zoals een ondervereniging dag. Alle activiteiten die succesvol zijn in het betrokken houden van de leden worden zo goed het gaat herhaald en gedocumenteerd.

Er is nog geen connectie op de borrel vloer omdat er geen fysieke borrels mogen plaatsvinden, als deze wel plaatsvinden is de capaciteit helaas te klein om veel menging van jaarlagen te stimuleren. Om de leden online betrokken te houden is er elke week een Dagelijks Bestuur update in het Virgielnieuws.

Als tweede beleidspunt hebben wij ervoor gekozen om ons te richten op het welzijn van de leden. Zeker in dit moeilijke jaar merken wij dat dit een enorm belangrijk punt is en horen wij van onze leden dat, naast de toch al hoge studiedruk, de beperkingen door het coronavirus een zware last zijn. Mede hierom hebben wij binnen dit beleidspunt onze aandacht de afgelopen tijd voornamelijk gericht op de mentale gezondheid van de leden. Er is herhaaldelijk aandacht besteed aan het promoten van de vertrouwenspersonen die wij sinds afgelopen jaar op de vereniging hebben aangesteld. Deze zijn laagdrempelig te bereiken via mail, whatsapp of door te bellen. Op 19 februari is er in samenwerking met de TU en andere verenigingen een online symposium georganiseerd over het welzijn van studenten. Dit werd vanuit de sociëteit uitgezonden.

Het laatste beleidspunt gaat over het maatschappelijk bewustzijn en betrokkenheid onder Virgilianen. Er zijn in de plaatselijke krant en website meerder artikelen over de (maatschappelijke) initiatieven van Virgiel verschenen. Het initiatief van deze publicaties kwamen van ons maar ook vanuit de betreffende media. Veel virgilianen betrekken bij de duurzaamheids projecten blijkt lastig. Wel wordt er door een Virgiliaan geholpen door middel van het maken van tekeningen bij het zonnepanelenproject. In samenspraak met de gemeente hebben wij goedkeuring gekregen om Virgiel als stembureau locatie aan te bieden op 17 maart. Ook is Virgiel Academy nieuw leven ingeblazen, samen met deze commissie hopen wij het komende half jaar verschillende lezingen en activiteiten aan te bieden op het gebied van maatschappelijke kwesties. 

Op de sociëteit wordt hard gewerkt aan verduurzaming. Zo worden er op dit moment verschillende kappen geïsoleerd en wordt er hard gelobbyd voor het plaatsen van zonnepanelen. Naast dat we bezig zijn met het realiseren van zonnepanelen op de sociëteit komen deze ook te liggen deze ook op Hooikade 10. Op Oude Delft 18 wordt binnenkort een begin gemaakt aan een grote verbouwing. Met deze verbouwing wordt de woonkwaliteit en duurzaamheid van het pand verbeterd. De oude sociëteit is nog steeds eigendom van de vereniging maar is in het beheer van de Sint Barbara Stichting. De Oude Delft 55, het huis aan de sociëteit van Virgiel, wordt nog steeds bewoond door studenten, leden van Virgiel. 

Wij hopen jullie met deze kleine update enigszins te hebben kunnen informeren over het reilen en zeilen van de vereniging. Tot snel!

 Met Virgiliaanse groet,

 Het 123e Dagelijks Bestuur