Virgiel in coronatijden augustus 2021 (door het bestuur van Virgiel)

Beste reünist,

Het is alweer een tijd geleden dat je bericht hebt gehad over de stand van zaken op Virgiel, en in die tijd is er een hoop gebeurd. Eén van deze dingen is dat het 123e bestuur hun opvolgers heeft ingewerkt, en dit is dan ook de reden dat ik vanaf nu een jaar lang mijn voorganger Justus opvolg in het schrijven van de Virgiel update.

Tijdens de vorige update die je hebt ontvangen was onze sociëteit Alcuin nog gesloten. Zoals bij alle horecagelegenheden was het helaas ook niet toegestaan leden op Virgiel te ontvangen. Dit betekent daarentegen zeker niet dat Virgiel heeft stilgestaan. Vanuit alle hoeken van de vereniging hebben
Virgilianen zich ingezet om de vereniging vanaf de sociëteit naar de woonkamer te verplaatsen. Verschillende groeperingen hebben streams verzorgd om thuis te bekijken. Denk aan: Jamsessies, een talentenjacht, en zelfs een first dates aflevering met Virgilianen in de hoofdrol. Een online uitzending raakt natuurlijk bij lange na niet aan de sfeer die we hier op de sociëteit gewoon zijn, maar vormde een goede overbrugging voor de leden om met elkaar in contact te blijven.

Daarnaast was ook de grootste open eettafel van Nederland naar de studenten thuis verplaatst: Toko to go is in het leven geroepen. Het was mogelijk avondmaaltijden en verschillende soorten lunchbroodjes af te halen. Elke week was er een ander assortiment smaakvolle en verrassende gerechten.

In maart vonden de verkiezingen plaats en Virgiel heeft deze kans aangegrepen om haar deuren open te stellen in een tijd waarin dat ongewoon was. Het was namelijk mogelijk om op sociëteit Alcuin te stemmen, en hier is door veel Delftenaren gebruik van gemaakt: voor velen een buitenkansje om het Barbaraklooster vanbinnen te kunnen bekijken.

In april kwam toen het heuglijke nieuws: we mochten weer open! Stapje bij beetje was het mogelijk weer terug te gaan naar ‘normaal’. Omdat horeca bij de eerste opening alleen gasten buiten mocht ontvangen, is het zomerterras in een noodvaart opgebouwd, met de hulp van vele handen van eerstejaars, onder toeziend oog  van het onderhoudspraesidium. Om droog te zitten werden parasollen geplaatst, en de opening was een feit!

Nu we weer open mochten, was het ook tijd om het een en ander in te halen. Maar dit vereiste creativiteit en ruimdenkendheid, om te passen binnen het kader van maatregelen dat door de overheid was verschaft (zittend borrelen, horeca open tot 18:00). Na deze obstakels overkomen te zijn, vond vervolgens in mei een unieke editie van de N8W8 plaats. Het hele pand was aangekleed, geheel in thema ‘De Laatste Golf’. Leden, uitbundig verkleed als vanouds, mochten in groepjes via een interactieve route door het pand. Na deze route namen zij plaats op het verhoogde binnenplaatsterras, waar ze in de watten werden gelegd met een uitgebreide borrelplank.

De laatste week voor de vakantie was de tijd waar al een heel jaar naar was uitgekeken: Virgiel mocht nog verder open, nu helemaal zonder beperkingen. Dit werd gevierd met een openingsfeest, waarna er de hele week erna geborreld kon worden. De feestelijke week werd afgesloten met de eerste fysieke vakkendixo van het jaar, waar een euforische stemming heerste.

Na twee weken zomervakantie was voor veel Virgilianen de vakantieperiode alweer over: er moesten dringend voorbereidingen getroffen worden voor de OWee en KMT. De Ontvangstcommissie, Kennismakingscomissie, Eerstejaarscomissie en Logistieke Commissie gingen een spannende tijd tegemoet, omdat aan het begin van hun zomer nog geheel onzeker was hoe OWee en KMT eruit zouden komen te zien. Per week kwam hier meer en meer duidelijkheid over, en het denken in meerdere scenario’s zorgde voor meer werk dan normaal. Deze inspanningen hebben ertoe geleid dat er op het moment van schrijven van dit bericht nieuwsgierige aankomend eerstejaars door het pand worden rondgeleid, en Virgiel FM door de radio schalt. ’s Avonds vinden er borrels plaats met leden, zodat de OWee’ers kunnen proeven van de sfeer op Virgiel!

Aankomend weekend zal dan de KMT van start gaan, waarna we enthousiaste nieuwe lichting eerstejaars mogen verwelkomen bij onze vereniging! We kijken uit naar de aankomende periode, waarin veel activiteiten op de planning staan om de nieuwe lichting in te wijden binnen Virgiel. Het was een bewogen jaar, en we gaan aankomend academisch jaar met frisse moed tegemoet.

Tot slot nog een laatste nieuwtje: in juli is Virgiel verkozen tot duurzaamste studentenvereniging van Nederland! Deze titel is ons uitgereikt door De Groene Pint, die deze jaarlijkse competitie organiseert. We zijn trots deze erkenning voor de inspanningen op het gebied van verduurzaming het afgelopen jaar.

Wij hopen dat je met deze kleine update weer enigszins op de hoogte bent over het reilen en zeilen van de vereniging, en je snel weer te kunnen verwelkomen op Virgiel!

Met vriendelijke groeten, namens het Dagelijks Bestuur,

Fleur Lycklama
secretaris